kinderpraat

Hoe gaan kleine kinderen met de boodschap “mama heeft kanker” om?

Bij de diagnose kregen we ook direct een gesprek met de psycholoog die ons advies gaf van hoe we de boodschap moesten overbrengen naar de kinderen. We hebben het direct de dag zelf verteld, aangepast aan hun leeftijd en ook enkel die info die op dat moment relevant was. Het is continu zoeken naar evenwicht tussen informatie op hun maat zonder ze angst aan te jagen.

Sander (6) en Toon (4) weten dat mama heel ziek is. Dat er veel mensen verdrietig zijn. Dat mama veel naar het ziekenhuis moet om “kanonnen” te gaan halen. De “kanonnen” schieten niet zo goed en maken zowel de goede als de slechte dood. Als mama kanonnen gaat halen is ze heel moe. De “kanonnen” werken wel goed, ze zorgen er nu vooral voor de slechten niet meer kunnen ontsnappen en af en toe gaat er nog een slechte dood.

Bezoekjes met hen aan het oncologisch dagziekenhuis van Jan Palfijn in Merksem zijn heel heilzaam om het ziek zijn en het ziekenhuis concreter te maken. Ze worden door de verpleegsters in de watten gelegd en mogen helpen. Dit was ook een tip van de psychologe en wordt enorm aangemoedigd door de verpleging.

De school, juffen, zorgjuf en directie hebben we zo snel mogelijk op de hoogte gebracht zowel na de diagnose als het volgende schooljaar. Gewoon om zeker te zijn dat de kinderen met hun verhaal ergens terecht konden en dat er iets extra aandacht was voor hun welbevinden. Maar, laat ze vooral gewoon kind zijn zoals alle anderen.

Ondertussen weten Sander en Toon dat mama zal doodgaan van haar ziekte, maar nu nog niet. Nu doen de dokters alles om haar beter te maken zodat ze nog veel kan doen, zoals dansen, zingen en spelen. Zoals Sander het zei ” Jammer dat je ziek bent, want anders had je kunnen meedoen aan K3 zoekt K3, want jij kan dat zo goed”.
Als het zover is dat mama zal doodgaan zullen we hen dat op tijd zeggen. Als mama er niet meer is, dan zal papa samen met de grote en warme familie die we hebben voor hen zorgen en dat zal inderdaad niet hetzelfde zijn als ervoor.

berichtenlinks:

 

Advertenties

4 gedachten over “kinderpraat

 1. Nicole

  Dag Elke. Jouw schoonmoeder heeft mij de link naar jouw blog gegeven. Wij – mijn man François en ik – volgen samen met Leen en Theo een bridgecursus en zullen misschien in de toekomst samen spelen. Het heeft mij ongelooflijk emotioneel gepakt toen ik op de hoogte werd gebracht van jouw situatie : mama met 3 jonge kindjes en zulk een verdict, oneerlijk…. Ik ben zelf grootmoeder van een jongenstweeling van 5 jaar, en kan/wil/mag mij niet voorstellen dat hen dit zou overkomen. Heel veel sterkte gewenst, en ik zal zeker je mooie blog blijven volgen. Nicole.

  Like

 2. Kristel De Vis

  Hallo Elke! ik kreeg de link via je zus Mieke.
  Bedankt om dit te delen! Alle emoties, harde waarheden … ik bewonder hoe dapper je ermee omgaat. We wensen je hier veel moed, mooie momenten en geniet ook van je pagadders. veel liefs, Kristel De Vis

  Like

 3. il-la

  Ontzettend veel sterkte en moed toegewenst!!!!!!!
  Ik heb veel bewondering voor jou, de manier waarop je hierover schrijft.
  Ik duim héél hard dat die “kanonnen” doen wat ze moeten doen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s