over “poortjes”, “vlindernaaldjes” en “pompjes”

Omdat iedereen niet mee zal zijn in het vakjargon van kankerbehandeling, even wat verduidelijking over ” poortjes”, “vlindernaaldjes” en “pompjes”.

Een poortje is een subcutane veneuze poortkatheder Afbeeldingsresultaat voor port a cathdie onder je sleutelbeen wordt geplaatst tijdens een kleine operatie onder lokale verdoving. De katheder zorgt ervoor dat er niet meer telkens in de arm moeten worden geprikt. Wat in mijn geval met diepliggende aders wel handig is, aangezien de anesthesist zelf 3 pogingen nodig had voor narcose van de echo – endoscopie. Een ander voordeel is dat je je handen en armen gewoon kan gebruiken tijdens de therapie. Het poortje is een soort “prikdoosje met membraan” dat rechtstreeks aangesloten is op een groot bloedvat.  “Vlindernaaldjes” zijn speciale naalden die ze voor een “poortje” gebruiken. Omdat ze wat lijken op een vlinder (volgens mij eerder op het aas om te vliegvissen) noemt de verpleging ze “vlindernaaldjes“. Dit type naald zorgt er voor dat het membraan van het prikdoosje niet wordt beschadigd.

Ik vond de operatie niet zo leuk. De lokale verdoving was niet diep genoeg dus het was wel wat pijnlijk. De chirurg voelde ik ook trekken en duwen dat ik me meer in een beenhouwerij waande. Het duurde ook even eer het litteken en de zwelling goed genezen waren.

Een chemopompje (zie afbeelding) is een soort van plastic doosje met een ballon of peertje in, dat langzaam leegloopt via een slangetje en vlindernaaldje in je “poortje”. Dankzij het poortje kan je dus ook een chemopompje gebruiken en thuis de therapie verder laten lopen. Wat ook een geluk is, want anders zat ik 3 dagen in het ziekenhuis. Het pompje wordt aan je “vastgemaakt” via een buideltasje. Het is even zoeken naar een juiste slaaphouding en manier om het aan je pyama te bevestigen.  Maar, al bij al went dat wel snel. Volgens Sander en Toon zijn dit mijn reservekanonnen.

 

Ps: grappig dat het allemaal in een soort van “roze” uitvoering is, kwestie van het wat vrolijker te bekijken?

Advertenties

Een gedachte over “over “poortjes”, “vlindernaaldjes” en “pompjes”

  1. Pingback: verdriet tussen de strijk en koekjes | vanuitdebuik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s